Fitness Food - pro ty, co chtějí opravdu kvalitní potraviny.

Autor Barča Havlová

Fitness Food - pro ty, co chtějí opravdu kvalitní potraviny.

Ta kaše je hrozně sladká, a vůbec není jemná jako ta ze supermarketu. Palačinky jsou dobré, ale nedrží tvar jako palačinky z klasické mouky. No a tyčinky? Nejsou špatné, ale prostě tyčinka XY chuťově lepší a taky má hodně bílkovin.

No, tohle je jen část negativních komentářů, které se na naší Fitness Food řadu můžete dočíst. Hned na úvod bych chtěla říct, že vám nikdo naše instantní „ulehčovače“ nenutí. Konzumace kaše, proteinových palačinek, či proteinových tyčinek není nic, co by bylo nezbytně nutné a stěžejní ve vaší snaze tvarovat tělo.

Pojďme se podívat na složení produktů a jejich význam. Produkty jsme navrhovali a tvořili pro sportovce i běžné rekreační cvičence tak, aby byly lehce stravitelné, nutričně bohaté, aby měly vyšší obsah bílkovin a zároveň měly takovou kvalitu, že se je nemusíte bát dát dokonce ani vlastním dětem. Byly koncipovány tak, aby se jednalo spíše o funkční potraviny než doplňky výživy. Chtěli jsme nabídnout alternativu k potravinám, které si běžně koupíte v supermarketu, ale s tím rozdílem, že my jsme použili ty nejkvalitnější suroviny. Chtěli jsme vytvořit řadu produktů, které jsou zdravé, vyvážené a přitom si na nich opravdu pochutnáte.

Ano v našich produktech nenajdete žádnou pšenici, mléko, fruktózu, sójovou bílkovinu, cukr nebo potencionálně riziková sladidla. Ano, naše produkty jsou určeny pro lidi, kteří pečlivě čtou složení a záleží jim na tom, co vkládají do úst, protože do svého těla nechtějí „cpát“ potraviny vyrobené pouze za účelem zisku, ale opravdu kvalitní jídlo.

A tím se dostáváme k chuti. Chuť je samozřejmě velice subjektivní a není možné zavděčit se každému. Co chutná jednomu, nemusí vůbec chutnat druhému. Pro jednoho slastné, pro jiného nepoživatené. Pro polovinu lidí příliš sladké, pro druhou tak akorát.
Úkol, spočívající ve vyhovění preferencí každého jednoho z vás, bohužel nejsme schopni nijak splnit. Nicméně se opravdu do našich produktů snažíme vybírat nejkvalitnější suroviny a naší snahou je tvořit produkty „co nejčistější“ a právě to je pravděpodobně dělá pro většinu lidí chuťově nepříznivé.

Dalším problémem je, že většina z nás má vnímání chuti narušené. Proč? Od dětství konzumujeme jednostrannou stravu podle diktátu nadnárodních firem. Pečivo z pšenice totiž chutná nejlépe a pšenice je nejlevnější obilninou. Takže je ideální, abychom na něm získali závislost. Po pravdě, kolik z vás ochutnalo ječný nebo žitný chléb, nebo ho dokonce pravidelně konzumuje? A nemyslím ten, co je z pšenice a ječnou/žitnou moukou doplněn, aby se tak mohl jmenovat 😊 Kolik z vás si myslí, že pravý Skyr chutná lépe, než tučný jogurt? A takových příkladů je mnoho. Co se dá dělat… tuk je přece nositelem chuti a vězte, že potravinářský průmysl rozhodně nepoužije k výrobě kvalitní drahé zdroje tuku, ale palmový nebo v lepším případě řepkový olej. Tím vším se narušuje vnímání chuti. A nám pak nízkotučná, byť kvalitní, potravina přijde fádní. Palačinky bez obsahu lepkové pšeničné mouky se špatně připravují. A tyčinka bez polevy a vnitřku s cukerným, nebo polyolovým sirupem je vlastně o ničem.

Jenže my jsme řekli NE! Nabízíme jen to nejlepší, pro ty nejnáročnější z vás. Kaše, či palačinky jsou koncipovány jako lehké předtréninkové jídlo, snídaně, svačina, nebo jako zdravý způsob, jak zahnat chutě na sladké. Co se týče sladidel – všechny produkty sladíme sukralozou v kombinaci s přírodním sladidlem, které pochází z pomerančové kůry, obě sladidla jsou považovány za jedny z nejbezpečnějších a nejšetrnějších, a dokonce jsou nezávadná i pro těhotné a kojící matky, či malé děti.

Hlavní výhodou produktů je, že jsou instantní (mimochodem k instantizaci používáme speciální velmi šetrnou technologii, která je založena na velmi rychlém spaření horkou parou) – tedy šetří čas a jsou rychle hotové a snadné na přípravu. Kaši stačí zalít teplou vodou, ozdobit ovocem a oříšky, pokud přidáte kokosové mléko, nebo jogurt, tak produkt zjemníte a vyvážíte sladkou chuť, kterou kaše pro některé z vás má. Palačinky pak připravíte podobně, směs smícháte s vodou a na vymazané pánvi tvoříte palačinky stějně tak, jako ty z klasické mouky. V obou produktech je eliminován obsah agresivního, pšeničného lepku. Pšenice je substituována obilovinami bohatými na beta-glukany, konkrétně ječmenem a ovsem. Sacharidy v produktech jsou z 95 % tvořeny pouze KOMPLEXNÍMI sacharidy, tedy s minimem cukru.

Další častou připomínkou bývá chuť našich Pure Bar tyčinek. Stejně jako u kaší a palačinek se snažíme o co nejkvalitnější složení. Většina proteinových tyčinek dostupných na trhu je doslazována buď agresivními sladidly, případně cukernými sirupy, nebo sirupy na bázi alkoholových cukrů, či přímo cukrem, což je vlastně dělá chuťově přívětivější. V našich Pure Bar žádný cukr nenajdete a to je nejspíš důvod toho, že jejich chuť může působit "jinak". Dokonce v nich není ani sojový protein, který se taktéž často ve složení proteinovek používá. Sacharidy, které tyčinky obsahují, jsou ve formě unikátní prebiotické vlákniny, která disponuje řadou zdravotních benefitů a je prokázán její vliv na stabilizaci hladiny krevního cukru.

Mám pocit, že díky krásně propracovaným reklamám firem vyrábějících doplňky výživy a zejména pak díky "tlaku" okolí dáváme právě doplňkům příliš velkou váhu v našem snažení, ať už jde o nabírání, hubnutí, či celkové zdraví. Ať už jde o proteiny, spalovače, či cokoliv jiného... Pro člověka, který začíná cvičit, mohou působit jako zázraky, které sezobnou, a rázem je jejich tělo úplně jiné. Takhle to bohužel nefunguje. Suplementy nejsou zázraky, jsou to pouze doplňky, které nejsou ale nezbytně nutné, pokud neladíte formu na závodní prkna. 

Tohle ale pro produkty naší řady Fitness Food neplatí. Nemusíte je brát jako něco extra. Jsou to prostě potraviny, které mohou být součástí každodenního zdravého jídelníčku!