Hydrolýza syrovátkového proteinu

Autor Pavel Samek

Hydrolýza syrovátkového proteinu

V poslední době se čím dál více setkáváme s pojmem „hydrolýza“ ve spojení hlavně se syrovátkovým proteinem, zpravidla označovaným jako Hydro. Kolem takového proteinu se hodně vyskytují další výrazy jako stupeň hydrolýzy, biologická hodnota apod. Co se vlastně pod těmito pojmy skrývá a jak tomu rozumět si povíme v následujících řádcích.

Ze všeho nejdříve bychom se měli seznámit s termínem „biologická hodnota“. Ten zavedli biochemici k určení kvality proteinů ve stravě a to především ve spojení s obsahem aminokyselin, zejména esenciálních. Každý přemýšlivý a zkušenější sportovec však ví, nejspíš i na základěvlastních zkušeností, že metabolismus proteinů však nezávisí pouze na obsahu aminokyselin. Významný podíl mají na něj mají stravitelnost a využitelnost.

Syrovátkový protein

Syrovátkový protein je v podstatě lídrem na poli sportovní výživy. Proto si zde připomeneme jen pár faktů, které souvisí s naším aktuálním tématem. Vysoká biologická hodnota syrovátkových proteinů je již poměrně známým faktem. Tedy jak jsme si shora uvedli, je bohatý na esenciální aminokyseliny. Další jeho výhodou je, že při šetrném a profesionálním zpracování v něm zůstanou zachovány velmi cenné bioaktivní frakce, jako beta laktoglobulin, alfa laktoglobulin, sérový albumin, imunoglobulin, laktoferin, laktoperixidáza, peptony proteáz a glykomakropeptidy. (možná trochu říct, co to je za věci a k čemu jsou, když už se zmiňují jako důležité frakce). Zejména poslední jmenované glykomakropeptidy jsou pro nás zajímavé a to svým podílem na výstavbě buněčných stěn. Dále byla prokázána přímá souvislost mezi obsahem glykomakropeptidů ve stravě a obranyschopností organismu proti virům chřipky a některým bakteriím. Do třetice pak glykomakropeptidy podporují množení pro nás užitečných (tzv. probiotických) bakterií mléčného kvašení ve střevech, které podporují trávení. Alfa laktoglobulin má po stránce aminokyselin unikátní složení. Obsahuje 63 % esenciálních aminokyselin a 24,5 % větvených aminokyselin (BCAA). Velmi dobře na sebe váže vápník, zinek, kobalt a mangan ze stravy, čímž jsou pak lépe vstřebatelnější, než minerály z multiminerálových přípravků. Pro sportovce je pak velmi důležitý vliv alfa laktoglbulinu na zvýšení hladiny IGF-1, čímž v podstatě umožňuje syrovátkový protein budovat svalovou hmotu i při redukci příjmu kalorií, kdy hladina IGF-1 klesá. Syrovátkový protein má samozřejmě spoustu dalších kladů a výhod, o kterých by se daly psát knihy a expertní pojednání, ale to není účelem našeho článku. Nastínili jsme si pár jeho, přínosných vlastností a měli bychom se zaměřit hlavně na již zmíněnou hydrolýzu.

Hydrolýza

Kdo se více orientuje v suplementech, již nejspíš  si vyhledal na internetu nějaké informace o hydrolýze. Faktem je, že některé informace jsou trochu zavádějící. Často se tak děje kvůli vytrhávání věcí z kontextu, každopádně pak dochází k mystifikaci a mylným pohledům na hydrolyzáty. Pojďme si tedy říct přesně, o co se jedná. Hydrolýza bílkovin je de facto proces jejich zpracování, jinými slovy předtrávení, či předštěpení. Hydrolytické štěpení se provádí zejména kvůli lepší stravitelnosti a rychlejšímu využití. Vzniká tak směs poly-, oligo-, tri-, di- peptidů, tedy větších či menších řetězců aminokyselin, společně s malým podílem volných aminokyselin. Takto štěpená bílkovina ve formě peptidů projde naším trávicím traktem rychleji a část dokonce bez přítomnosti enzymů. Některé peptidy se uvolňují přímo do krve, stejně tak volné aminokyseliny a část poly-/oligopeptidů, některé pak mohou vyžadovat další trávení. Úplně laicky podáno by se dalo říct, že hydrolýza bílkovin pomáhá našemu tělu přeskočit jeden krok a tím ulehčit vstřebání bílkovin a vede k rychlejšímu transportu do krve (svalů). Asi netřeba zdůrazňovat, jak je tato úžasná vlastnost „hydra“ žádána po náročné fyzické aktivitě. Díky rychlosti vstřebávání se důležité živiny dostávají do unavených svalů právě ve chvíli, kdy je nejvíce potřebují. Výrazně se tak podpoří regenerace, nárůst svalové hmoty a síly. Při hydrolýze navíc dochází k odstranění složek, které v přirozeném stavu mohou působit alergicky, typické u lidí s přecitlivělostí na mléčnou bílkovinu. Výsledný produkt je obvykle hypoalergenní.

Klasický způsob hydrolýzy se provádí v autoklávu s kyselinou chlorovodíkovou, bohužel však výsledný produkt za mnoho nestojí a naštěstí se ve sportovní výživě dnes již téměř nepoužívá.

Kvalitní hydrolyzované proteiny se vyrábí enzymaticky, konkrétně štěpením proteolytickými enzymy (enzymy štěpící bílkoviny, tzv. proteázy) – pre-digestion nebo-li předtrávení. Hydrolyzáty, zejména vyrobené zastarale s kyselinou chlorovodíkovou, mají nepříjemný zápach a silnou hořkou chuť připomínající hovězí játra.

Stupeň hydrolýzy

Stupeň hydrolýzy neoznačuje, kolik proteinu je hydrolyzováno (vždy je podroben hydrolýze všechen protein), ale udává, jak dlouho hydrolýza probíhá a jak velké peptidy hydrolýzou vzniknou. Zjednodušeně řečeno: čím menší peptidy, tím rychlejší stravitelnost. Nejspíš teď mnoho čtenářů napadne, že čím vyšší stupeň hydrolýzy tím lépe. Což je pravda, ale pouze částečně. Vysoký stupeň hydrolýzy je skvělá věc pro klinickou výživu, kdy je nutné dodat malé extrémně rychle vstřebatelné peptidy a to v poměrně malém množství v řádech gramů (podobné je to u glukozy jako rychlého zdroje sacharidů). Na druhou stranu mírnou nevýhodou je, že pokud trvá hydrolýza dlouho (vysoký stupeň hydrolýzy), dochází k mírné denaturaci a snížení podílu bioaktivních frakcí, o kterých jsme si psali výše. Například podíl beta laktalbuminu u maximálního stupně hydrolýzy je 4% u středního je to 36% u velmi důležitého alfa laktalbuminu je to 15% ku 9%. Při vysokém stupni hydrolýzy také hladina aminokyselin v krvi velmi rychle vzroste a poté klesá, proto je nutné uzpůsobit dávkování. Přesto však také platí, že protein s vysokým stupněm hydrolýzy je super kvalitním zdrojem bílkovin.  Je totiž velmi bohatý na malé, extrémně rychle vstřebatelných peptidy, kdy v kombinaci např. s nativním CFM syrovátkovým protein vytěží uživatel maximum benefitů (Tato kombinace se velmi často a velmi správně ve sportovní výživě používá.).

OPTIMAL HYDRO WHEY

Na začátku byl záměr vytvořit produkt, který by v sobě kombinoval bezkonkurenční stravitelnost, maximální biologickou hodnotu a zároveň si zachoval nejvyšší možnou bioaktivitu. Povedlo se a Optimal Hydro Whey splňuje všechny tyto vlastnosti, navíc ve dvou fantastických příchutích. Jak jsme si již řekli, hydrolyzáty charakterizuje jejich nahořklost a zápach (ano, částečně i u enzymatické hydrolýzy). Optimal Hydro Whey však tento mýtus boří. Nejen, že skvěle chutná, ale použité příchutě byly primárně vyvinuty pro kojeneckou výživu.  Jedná se o enzymaticky hydrolyzovaný protein, pro který byl zvolen speciální přístup. Nejedná se o směs hydrolyzátu a CFM nativního proteinu, ale šli jsme o trochu dál. Obsahuje směs hydrolyzátů s vysokým i středním stupněm hydrolýzy (Proto /ne/ deklarujeme stupeň hydrolýzy pouze číslem, musel by být použit výpočet průměru, ale je deklarován průměrnou molekulární hmotností peptidů.), ve snaze zachovat bioaktivitu a současně poskytnout velmi dobře a rychle stravitelný protein.

Pokud jej užijete ihned po tréninku, lze zhruba za půl hodiny konzumovat pevné jídlo a vaše trávení je díky hydru perfektně nastartováno. Vzhledem k rychlosti trávení není doporučena dávka vyšší než 0,4 g – 0,5 g produktu na kilogram hmotnosti. Vyšší dávka díky velmi rychlému trávení a průchodu střevem může způsobit nadýmání a je nevyužita. Pokud stravu konzumujete později, je vhodná kombinace s pomalejším zdrojem, například s produktem Pure CFM. Zkušení sportovci používají dvě malé dávky z odstupem 30 minut, což lze doporučit především v rýsovací dietě.  Již byla zmíněna delikátní chuť tohoto proteinového přípravku. Ještě je třeba poznamenat, že se jí podařilo dosáhnout díky většinovému podílu sladidla stevia při dochucení. Třešinkou na dortu je přídavek 2000 mg volného glutaminu v jedné 30 g dávce pro podporu regenerace. Optimal Hydro Whey Vás překvapí vynikající stravitelností a tak neuvěřitelnou chutí, že pro Vás bude každý potréninkový shake zážitkem! Vyzkoušejte.