Následující řádky věnujeme kaseinu, jeho vlastnostem, benefitům a uvedeme důležité informace, které Vám mohou pomoci vybrat kvalitní kaseinový suplement. Hned z kraje si pojďme kasein trochu přiblížit. Mléčný protein je složen v průměru z 80 % kaseinem, zbytek tvoří různé druhy syrovátkového proteinu. Kasein je hlavní zdroj aminokyselin, vápníku a fosfátů, které jsou nezbytné pro zdravý růst a vývoj savců. Syrovátková složka mléčného proteinu slouží taktéž jako zdroj aminokyselin a navíc obsahuje bioaktivní a zdraví prospěšné imunoglobuliny. Je známo, že v průběhu metabolismu kaseinu a syrovátkových proteinových složek vzniká mnoho nových bioaktivních peptidů (imunopeptidy, kaseinfosfátové peptidy a další). Z toho vyplývá, že užívání kombinace kaseinu a syrovátkových proteinů přináší významný výživový a zdravotní prospěch.
Kasein a zdraví
Kasein má významné a bohužel často opomíjené zdravotní benefity. Ve své micelární formě vykazuje unikátní molekulární strukturu, díky níž pak reakce s žaludečními kyselinami spustí tvorbu určitých enzymů. Tyto enzymy zajistí produkci specifických peptidů, které mají například imunomodulační a antibakteriální vlastnosti.
Příklady zmíněných peptidů po konzumaci micelárního kaseinu:
- Glycomacropeptide (GMP) – Produkuje se po konzumaci kaseinu na konkrétní peptidovou vazbu mezi aminokyselinami 105 a 106. Když žaludek zjistí tvorbu GMP, spustí hormonální kaskádu. Tělo začne produkovat cholecystokinin (CKK) chemická látka, která signalizuje mozku pocit sytosti. GMP také zlepšuje vstřebávání vápníku a zinku. Bylo také prokázáno, že GMP inhibuje agregaci krevních destiček v našich žílách a tepnách, čímž pomáhá předcházet arterioskleróze.
- Casomorfiny – Jedná se o peptidy štěpeny z micelárního kaseinu při trávení, které mají uklidňující účinek. Byly prokázáno, že cestovat do mozku a může mít uklidňující, utišující účinek. Další zajímavou vlastností těchto peptidů je jejich antihypertenzní účinek.
- Kasein-fosfo-peptid (CPP) – Základní výhodou těchto peptidů je obsah velmi dobře vstřebatelného vápníku a fosforu. Vápník a fosfor jsou základními složkami našeho kosterního systému, proto některé studie dokonce doporučují CPP jako základní doplněk v prevenci osteoporózy.
Kasein a anti-katabolické působení
S ohledem na svoji unikátní strukturu se kasein při trávení chová odlišně od syrovátkových proteinů. Ty jsou tráveny a tělem zužitkovány poměrně rychle, naproti tomu kasein podstatně pomaleji. Po jeho konzumaci změní v žaludku svoji formu na určitý gel, čímž je zajištěn konstantní tok aminokyselin do krve. Pro tuto vlastnost je kasein považován za velmi efektivní zdroj aminokyselin. Jejich pomalé uvolňování do krevního řečiště zajišťuje dlouhotrvající pozitivní dusíkovou bilanci a tím se eliminuje poškození svalů. Z tohoto důvodu jej sportovci obvykle konzumují před spaním, aby v co možná nejvyšší míře zabránili katabolismu.
Kasein a sport
Nové studie otevírají dveře širšímu použití kaseinu. Bylo prokázáno následující: Konzumace kaseinu v kombinaci se syrovátkovým proteinem po tréninku výrazně ovlivňuje zvýšení proteosyntézy a vykazuje vyšší efekt na nárůst svalové hmoty, než příjem nápoje pouze ze syrovátkového proteinu. Podle výzkumů syrovátkový proteinpodporuje krátkodobou syntézu bílkovin a zotavení, zatímco kasein vykazuje anti-katabolické působení. Postprandialní efekt (po konzumaci čí jídle) v přestupu aminokyselin do krevního řečiště je po konzumaci kaseinu nebo syrovátky značně rozdílný. Hlavním benefitem kaseinu je poskytnutí dlouhodobě zvýšené hladiny leucinu v krvi po jeho příjmu. Tím vhodně doplňuje syrovátku, která tento efekt postrádá. Tímto mechanizmem se vysvětluje jeho schopnost budovat svalovou hmotu a současně stimulovat odbourávání podkožního tuku. Což je velice pozitivní efekt. Proto je velice krátkozraké považovat kasein pouze za „noční protein“. Jeho synergický efekt ve spojení se syrovátkovým proteinem v oblasti po tréninkové suplementace je zcela zásadní. Pokud chcete co nejefektivněji zužitkovat náročný trénink, který jste právě podstoupili a chcete tělu dopřát to nejlepší, co se dnes na trhu v oblasti výživových preparátů objevuje, zkuste věnovat zvýšenou pozornost suplementům, které jsou tvořeny micelárním kaseinem.
Otázka kvality
V oblasti sportovní výživy se na trhu vyskytují prakticky dva druhy kaseinových preparátů – kaseinát vápenatý a micelární kasein.
Kaseinát vápenatý
Absolutně nevhodnou formou je kaseinát vápenatý. Zastaralá forma kaseinu, která se vyrábí chemickou reakcí. Pro trávící trakt je tato forma kaseinové bílkoviny takřka nestravitelná. Velká část z přijatých bílkovin se nevyužije a odchází z těla nestrávena. Získává se sýřením odstředěného mléka kyselinami a následnou neutralizací hydroxidem vápenatým (hydroxidem sodným se neutralizuje kaseinát sodný). Díky prvotním fázím získávání základního kaseinu ztrácí finální produkt na kvalitě, proto postrádá veškeré výše uvedené zdravotní benefity. Kaseinát vápenatý je velmi často složkou levných tvz. „nočních proteinů“. Takový produkt má podprůměrnou až nízkou kvalitu. Proto pokud najdete ve složení kaseinát vápenatý tak víte, že bioaktivita produktu je téměř nulová.
Micelární kasein
Nejlepší volbou se jeví kaseinový produkt, který je ze 100 % tvořen micelárním kaseinem o jehož výhodách jsme si psali výše. Micelární kasein je protein s postupným uvolňováním aminokyselin ve formě micel (ochranný obal), který se vyrábí z čerstvého, odstředěného mléka. Ultra a mikro filtrací mléčné bílkoviny se odstraňuje laktóza (mléčný cukr) a tuk. Výsledkem je cca 85% bílkovina v sušině. Micelární kasein obsahuje až 90 % kaseinových micel a určitý podíl syrovátkového proteinu. Výhodou micelárního kaseinu je perfektní stravitelnost a využitelnost. Micelární kasein je hodně mazlavý a nápoj z něj je hustý. Produkt se skutečným micelárním kaseinem není potřeba zahušťovat guarovou gumou a jinými zahušťovadly nebo plnidly, takto se zpravidla ,,doplňuje“ kaseinát vápenatý, popř. mléčný koncentrát nižší kvality, aby měl podobnou hustou strukturu jako micelární kasein.
Řekli o kaseinu...
Dorian Yates 6x Mr. Olympia
Pokud mám doporučit proteinový produkt, byla by to směs micelárního kaseinu a kvalitního syrovátkového proteinu, doplněného případně o malou dávku vaječného albuminu. S takovou strategií budete mít jistotu stálého přísunu aminokyselin. Rozhodně je to lepší volbou, než použití jen jednoho druhu bílkovin.
Dr. Bill Campbell University of Sounth Florida
V rámci naší studie jsme podávali pokročilým sportovcům syrovátkové proteiny nebo kaseinové produkty na bázi Micelárního kaseinu po dobu 12 týdnů každý den. Sledovaní sportovci dodržovali stejný rýsovací program. Skupina, která dostávala Micelární kasein, měla navrch v nárůstu svalové hmoty, stejně jako jako v progresu ve spalování tuku. A všichni jistě dobře víte, jak obtížné je budovat svalovou hmotu a současně spalovat tuk.
Výjimečnost Pure Micellar
Náš produkt Pure Micellar obsahuje pouze čistý micelární kasein v nativní formě. Díky šetrnému zpracování je maximálně zachována bioaktivita.
Výroba Pure Micellar probíhá moderní a špičkovou technologií mikrofiltrace bez použití chemikálií a agresivních činitelů. Neobsahuje žádné nekvalitní kaseináty, u kterých byly poničeny citlivé struktury kaseinových micel. Pure Micellar je skvěle stravitelný a velmi účinně podporuje syntézu svalových bílkovin. Zvýšený obsah volného L-Glutaminu podporuje obnovu glykogenových zásob, zároveň také snižuje riziko přetrénování a infekce po náročných fyzických výkonech.
Pure Micellar se po rozmíchání s vodou promění v lehký a výživný nápoj lahodné chuti, připomínající pudink. Hustá a krémová konzistence, ve spojení s výjimečně dlouhou periodou působení, vyvolávají trvající a příjemný pocit sytosti.
Pure Micelar představuje dokonalou bílkovinu k užití na noc i během dne. Unikátní a šetrný výrobní proces maximalizuje jeho vstřebávání a využití organismem.
Pure Micellar exceluje mezi kaseinovými produkty hlavně svoji čistotou a složením. Pečlivý dohled nad precizním zpracováním, žádné příměsi, žádné náhražky denaturovaným kaseinátem a vynikající chuť z něj dělají lídra v kategorii kaseinových výrobků.
- 100% nativní micelární kasein
- Bohatý na antikatabolické aminokyseliny.
- Maximální bioaktivita produktu
- Extra dávka volného Glutaminu
Získejte maximum ze svého tréninku
Na závěr pro Vás máme profesionální tip, jak ze svého tréninku vydobýt maximum a dodat tělu důležité živiny pro jeho regeneraci a svalové přírůstky. Ihned po ukončení tréninku užijte 1 dávku BCAA SYNERGY, za dalších cca 30 minut proteinový nápoje složený z 20 g – 30 g kvalitního syrovátkového proteinu (HYDRO OPTIMAL WHEY nebo PURE CFM) a 10 g -20 g čistého micelárního kaseinu PURE MICELLAR. Je možné doplnit i sacharidy pro optimální resyntézu glykogenu (maltodextrin, vitargo). Budete tak těžit z výhod rychlého trávení syrovátkové bílkoviny a anti-katabolického efektu postupně vstřebávaného micelárního kaseinu.