Petr Ženíšek - nejmladší člen našeho týmu

Autor Barča Havlová

Petr Ženíšek - nejmladší člen našeho týmu

Týden se s týdnem sešel a my pro Vás máme další rozhovor. Pro tentokrát se terčem stal nejmladší, nesmírně talentovaný a cílevědomý, kulturista Petr Ženíšek. Zajímá vás, kde tento devatenáctiletý mladíček bere motivaci, odhodlání, nebo kdo mu pomáhá s tréninky? Pak se pohodlně usaďte a pročtěte si následující řádky.

Péťo, mohl by ses, stejně jako dva předchozí dotazovaní, na úvod našim fanouškům představit?

Předně zdravím všechny čtenáře a příznivce značky Prom-IN. Jmenuji se Petr Ženíšek, je mi 19 let. Momentálně bydlím v Plzni, kde také studuji a to na integrované střední škole živnostenské. Jinak za svůj domov pořád považuji město Toužim, kde jsem vyrůstal. Žijí tam všichni moji kamarádi i celá moje rodina.

Jaká byla Tvoje cesta ke cvičení?

Abych pravdu řekl, asi ani nevím. Nejspíš to všechno byla jen velká shoda náhod. Můj kamarád, který mě ke cvičení přivedl, byl v mých očích strašně obrovský, každý se ho bál a já chtěl být jako on. Začal jsem s ním trénovat, tenkrát mi bylo nějakých 13 let. To postupně přešlo v pravidelné navštěvování posilovny a začal se ve mně probouzet větší zájem o kulturistiku. Stejně jako každého v mládí něco pohltí, mě pohltila právě kulturistika a ten režim, který k ní patří. Od 15 jsem všechno začal dělat opravdu na plno - jak s jídlem, tak trénováním. Pak už nastala otázka „tak, co s tím?“ A začala příprava na mojí první soutěž, která dopadla nad moje očekávání a to tak, že mi pouze o jeden bod utekl titul mistra Čech. To mě tak strašně motivovalo, že jsem prostě musel pokračovat dál.

Jsi hodně mladý, a přesto už máš na kontě několik medailí a úspěchů – na které jsi nejvíc pyšný a kterých si nejvíce vážíš?

Jednoznačně je to titul mistra Čech. Byl to můj poslední rok mezi dorostenci a já měl jediný cíl. Nikdy jsem o něm nemluvil, ale každý věděl, že to tak cítím a táhne mě to dopředu. Většina mých známých mi již měsíc před závody říkali „je to jasný, to nemůže být jinak, než zlato“ apod. Ale já byl pořád skromný a ignoroval podobnou chválu, protože ta mě dopředu nikdy neposunula. Byla to naopak kritika od odborníků, která mě popostrčila vpřed. Díky tomu jsem udělal svojí zatím životní formu. Ta mi přinesla můj zatím největší skalp. Neméně důležité pro mě bylo i 2. Místo mezi juniory v ten samý den, kdy jsem si chtěl jen „oťukat“ konkurenci . No, a dopadlo to tak, jak to dopadlo.

Jak se Ti daří zvládat školu a přípravu na závody zároveň?

Zvládám to úplně bez problémů, je to jen o soustavném plánování. Kdo říká, že nemá čas na trénink, nebo dokonce na dodržování jídla, prostě jen hledá výmluvy místo toho, aby hledal způsob, jakým by to mohlo jít.

Kdo je Tvým největším vzorem?

Dříve jsem měl vzorů spousty. Každý měl buď svojí přednost, nebo charakterovou vlastnost, která mi byla sympatická a nějakým způsobem mě třeba motivovala. Nyní jsem se dostal do fáze, kdy je mi největší motivací moje budoucí já, snaha překonávat se a být každým dnem lepší a lepší. Dále mě mnohem více, než kulturisti motivuje moje úžasná přítelkyně a společně s ní i moje rodina a kamarádi, které nechci za žádnou cenu zklamat, a proto se do toho vždy snažím dát maximum.

Jak vypadá aktuálně Tvůj trénink?

Momentálně se nacházím v mimosoutěžním období, takže objem tréninků je mnohem menší, než v přípravě. Chodím 4x týdně a to systémem 1+1. Jedu lehko-těžký split je to trénink, který je docela pestrý. Baví mě a zaznamenávám na něm zlepšení, ať už po silové stránce, či po stránce svalového růstu.

Máš nějakou oblíbenou partii?

Moje nejoblíbenější svalová partie asi ani neexistuje. Mění se tak nějak podle nálady a období. Někdy mě prostě baví tohle, jindy zase tamto. Ve většině případů mě ale baví vše. Jsem zastánce starých, osvědčených pravidel týkající se tréninku.  Používám hodně vícekloubové základní cviky v kombinaci s izolovanými. Občas samozřejmě zkouším vychytávky, jako je třeba trénink s odporovými gumami a podobně. Ale ta kostra a základ je vždy stejný.

Pomáhá Ti někdo s tréninkem a stravou?

Tento rok si vše dělám sám, ale až se mi v hlavě vyklube nějaký plán a soutěž, ke které budu směřovat, mam v plánu určitě někoho oslovit.

Pověz nám něco o svých závodních plánech do budoucna.

Teď mě čeká zhruba roční pauza od závodů. Chtěl bych si v klidu dodělat školu, protože mě čeká už jen poslední půl rok. Poté bych si chtěl vybudovat nějaké zázemí.  Zařídit si nějaký byt, sehnat si práci zkrátka, hodit si vše do pořádku. Až vše bude tak, jak být má, začal bych s přípravami na soutěžní prkna a to nejspíše rovnou na ty nejvyšší. Mým snem je závodit za reprezentaci, proto pokud tedy projdu a budu nominován, už bych se rád podíval i za hranice a vyrazil na ME nebo MS juniorů v klasické kulturistice.

Je Ti 19 let – co na závodění říkají Tví rodiče a přátelé, podporují Tě?

Podpora je dle mého názoru jedna z nejdůležitějších věcí týkající se sportu. Já mám to štěstí, že mám skvělou rodinu, hlavně mamku, která mi se vším už od samého začátku pomáhá a drží při mně. To stejné všichni moji kamarádi. Nejdůležitějším článkem téhle skládačky, je ale moje skvělá přítelkyně, která je mi neskutečnou oporou a zároveň i tou největší motivací. Věřím, že mám spoustu fanoušků, ale můžu na sto procent říct, že ona je tím největším z nich.

Jaký je Tvůj nejoblíbenější produkt z Prom-IN sortimentu?

Můj nejoblíbenější produkt je nejspíše Hydro, ale je to těžké hodnotit. Obzvláště potom, co vyšel na světlo nový CFM Evolution ve skvělých příchutích, proto se o první flek nejspíš perou právě tyto dva proteiny. Těsně v závěsu jsou pak BCAA Synergy, které prostě musím vypíchnout, jelikož jsou zkrátka úžasné!

Já Ti, Péťo, za sebe, i za naše fanoušky moc děkuji za rozhovor, přeji Ti, aby Tvá závodní kariéra byla nadále tak úspěšná, aby se Ti vyhýbala zranění, aby se sny a plány, která jsi v rozhovoru uvedl, povedlo splnit a naplnit podle představ. Chtěl bys ještě na závěr někomu poděkovat, někomu něco vzkázat?

Chtěl bych poděkovat firmě Prom-IN za projevenou důvěru, a skvělou podporu  -  jmenovitě panu Davidu Kalinovi, který mi nabídl pomocnou ruku a byl to právě on, který odstartoval něco, co doufám bude dále jen vzrůstat. A společně dobijeme nějaký ten cenný kov třeba i na ME nebo MS.

Dále bych chtěl poděkovat svojí rodině za pochopení, plnou podporu a samozřejmě hlavně svojí přítelkyni, která je tím hnacím motorem, miluji tě.

A tobě Barů děkuji za čas a rozhovor. :-)