Určitě jste někdy slyšeli, že syrovátkový protein vede k poměrně výrazné stimulaci sekrece inzulínu. To jistě víte. A stejně tak i víte, že syrovátkový protein hraje prim v rychlém zvýšení sérových hodnot leucinu, izoleucinu a valinu.
Jenže….! Krom toho také způsobuje masivní zvýšení hladiny glukózově dependentního insulinotropního polypeptidu (GIP) a glukagonu podobnému peptidu 1 (GLP-1).
Jak ukazuje graf, po konzumaci syrovátkového proteinu dochází dokonce k vyšší stimulaci inzulínu než např. po konzumaci bílého chleba či glukózy.
Jak ukazuje další graf, výhodnější je doplnit syrovátkový protein kvalitním zdrojem kaseinu, kterým se výrazně sníží postpradiální inzulínová odpověď. To je rozhodně důvod pro zařazení této kombinace. Kasein navíc nabízí antikatabolické působení a podporu syntézy svalových bílkovin, která je srovnatelná se syrovátkovým proteinem.
Kasein ideálně doplní syrovátkovou bílkovinu v po tréninkové regeneraci, a navíc podpoří spalování tuku. Pokud tedy netrpíte alergií na kasein, určitě ho neváhejte zařadit. Směs těchto dvou frakcí mléčného proteinu jednoznačně hraje prim v podpoře dosahování vašich cílů.
Reference:
1. Tipton, K. D., Elliott, T. A., Cree, M. G., Wolf, S. E., Sanford, A. P., & Wolfe, R. R. (2004). Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise. Medicine and Science in Sports and Exercise, 36(12), 2073-2081.
2. Salehi, A., Gunnerud, U., Muhammed, S., et al. (2012). The insulinogenic effect of whey protein is partially mediated by a direct effect of amino acids and GIP on β-cells. Nutr Metab, 9:48.
3. Reitelseder, S., Agergaard, J., Doessing, S., et al. (2011). Whey and casein labeled with L-[1-13C]leucine and muscle protein synthesis: effect of resistance exercise and protein ingestion. Am J Physiol Endocrinol Metab; 300(1): E231-42.