Proč zařadit ječmen do Vaší výživy

Autor Pavel Samek

Proč zařadit ječmen do Vaší výživy

V poslední době sledujeme pomalý vznik sacharidové fobie a čím dál více sportovců se od nich úplně odklání. Sacharidy se považují za základní zdroj energie pro trénink na různých výkonnostních úrovních a pokud se řadíte k silovým a silově vytrvalostním sportovcům, rozhodně byste tento zdroj neměli opomíjet. V takovém případě zajisté zvolíte klasické zdroje polysacharidů jako je rýže, brambory, ovesné vločky a tak podobně. Možná vám však unikla jedna zajímavá obilnina, která může obohatit váš jídelníček a sportovcům nabídne významné benefity. O jakou se jedná? Je jí ječmen. O ječmenu se tvrdí, že je velmi přínosnou potravinou pro silové sportovce. Přední biolog a autor několika knih o sportovní výživě a suplementech Phil Embelton  dokonce uvádí, že ječná mouka je možná nejlepším zdrojem polysacharidů pro silové sportovce.

Co je ječmen

Ječmen patří nejen mezi nejstarší zemědělské plodiny pěstované u nás, ale i na světě.  Nejstarší archeologický nález divokého ječmene pochází z doby 8 500 let př. n. letopočtem.

Příběhy, ve kterých jsou zmínky o ječmenu a pokrmu z něj, existují i v nejstarší řecké, indické, židovské, mezopotámské nebo třeba čínské mytologii. Velmi významnou úlohu hrál ječmen u starých Řeků a Římanů. Ječná kaše byla v té době běžným jídlem. Ječmen dodával sílu gladiátorům při kláních aréně, jimž se také přezdívalo "ječmen-jedlíci". Ječné odvary se užívaly též jako náhradní výživa kojenců a posilující prostředek pro rekonvalescenty a těžce nemocné. V Tibetu se ječmen stal základní potravinou v pátém století našeho letopočtu.

Použití

Ječmen je úžasně univerzální obilovina s bohatou, lehce oříškovou chutí.

Pro mnoho zemí je ječmen významnou potravinou. Ječné kaše se značně konzumují v arabském světě, ale i např. ve Skotsku.  Před několika staletími byl ječmen v ČR hlavní semílanou surovinou dále používanou pro pekařské účely, i když pečivo nemělo charakter klenutého bochníčku.

V klinické výživě se využívá pozitivního vlivu ječmene na trávicí systém. Ječmen našel použití jako náhradní výživa kojenců a posilující prostředek pro rekonvalescenty a těžce nemocné.

Velkou výhodou ječmene, jako zdroje sacharidů, je jeho vliv na stabilizaci hladin krevního cukru. Po nástupu moderních technologií do potravinářského průmyslu se trh zaplavil potravinami s enormně vysokým použitím bílé pšeničné mouky, což přispívá ke zvyšování výskytu civilizačních nemocí. Mohutné zvýšení krevního cukru po jídle vede k vyplavení přebytku inzulínu ze slinivky břišní. To má za následek přeměnu energie na tukové zásoby, zejména v rizikové oblasti pasu. Následkem vyplavení přebytku inzulínu nastává dříve pocit hladu a dochází k neuvědomělému přejídání v následujícím jídle. Opakované zvyšování hladiny krevního cukru po jídle má mimo jiné toxický vliv na buňky tvořící výstelku cév. Takový jev může urychlovat aterosklerotické procesy v organismu.

Mezi hlavní benefity konzumace ječmene patří:

  • Pozitivní vliv na udržení optimální hladiny cholesterolu
  • Pozitivní vliv na trávení
  • Stabilizace hladiny glukózy v krvi
  • Podpůrný vliv na regeneraci kloubů a vaziva, díky obsahu mědi a manganu.

Ječmen je bohatým zdrojem:

  • Vitamínů skupiny B
  • Vitamínu E
  • Selenu
  • Vápníku
  • Draslíku
  • Tokotrineolu (antioxidant)
  • Lignanů (optimální proudění krve)