STRENGTH SENSEI aneb mé setkání s Charlesem R. Poliquinem

Autor Pavel Samek

STRENGTH SENSEI aneb mé setkání s Charlesem R. Poliquinem

Vždy je otázkou, jak začít? Naše snaha nabídnout zákazníkům naší firmy seriózní informace ohledně výživy a tréninku stále trvá. Jistě uznáte, že v ČR je informací v youtube tvorbě mnoho, ale těch seriózních poskrovnu. Ukázalo se, že poskytnout seriózní informace je poměrně náročné na realizaci. Nechceme totiž nabízet obsah typu, dělejte to takto a takto, protože my to tak děláme a určitě je to správné.

Naší ideou je, ptát se zajímavých lidí, takříkajíc za vás, naše zákazníky a přinášet vám jejich zkušenosti, znalosti, názory, které, věříme tomu, pomohou dosahovat vašich cílů. Díky naší spolupráci s tréninkovým centrem WOLF GATE se naskytla možnost uskutečnit rozhovor s osobností, která přesahuje rozměr naší malinké země a tím byl světoznámý trenér Charles R. Poliquin. (Tento muž je nejen trenérem mnoha olympijských vítězů, vítězů NHL, NFL, ale je zároveň i velmi aktivní na akademické půdě, přičemž jeho studie a články, patří mezi světovou špičku v oblasti atletické přípravy.)

A tak jsme vyrazili na seminář, který pořádala Olga Kalivoda v jejím centru WOLF GATE. Všichni, kteří dorazili a nebylo jich rozhodně málo, ba naopak, tiše naslouchali tomuto na první pohled nenápadnému muži. Nedovolili jsme se si ani hlásku a tiše čekali na chvíli, kdy v pauze na oběd budeme moci položit pár dotazů. Tohoto úkolu se zhostila nová posila našeho týmu Martina Marková, která nejen, že vypadá výrazně lépe než já, ale také disponuje výrazně lepší angličtinou. Výsledkem je video, které naleznete zde:

Samozřejmě mi to nedalo, a i já si popovídal s tímto zajímavým člověkem. A jaký jsem si odnesl dojem?

Nejdříve musím přiznat, že k mnoha jeho tvrzením jsem si vytvořil poměrně negativní postoj. A dokonce jsem ho považoval v některých věcech za extrémistu. Zpětně musím uznat, že jsem se nechal ovlivnit tím, že se ke mně dostaly informace různě vytržené z kontextu a možná i účelově překroucené. Sami po zhlédnutí videa zjistíte, že jeho reálná doporučení jsou vlastně tytéž, co většina z nás praktikuje a uznává. Charles není člověk který by prosazoval extrémní výživové nebo tréninkové postupy. Nyní si skoro troufám tvrdit, že je tomu přesně naopak. Naopak je velice otevřený.

Jaký mám názor na příjem sacharidů? Záleží především na Vaší genetice a tréninku. Pokud jste ektomorf a máte tedy nízké procento podkožního tuku musíte konzumovat poměrně vysoké množství sacharidů. Například jako kulturista Miloš Sarčev. Pokud ne, tak je dobré se držet v příjmu sacharidů střídměji,“ odpověděl Sensei.

Co je vhodným zdrojem sacharidů? Já osobně preferuji ovesné vločky, quinu (zrno quinoy má vysokou nutriční hodnotu. V porovnání s běžně u nás pěstovanými obilovinami obsahuje více celkových bílkovin: 16 až 18 %, výjimečně i přes 20 % v sušině), batáty a pokud nemáte problém s lepkem, tak nemám problém ani s celozrnnými těstovinami. Rýži by doporučil po tréninku, protože je podle něj velice rychlá.“ Toto byly další "překvapivé" odpovědi na mé otázky.

Vidíte sami, žádný extrém. O to je smutnější, že některá česká média se odkazují na tohoto odborníka při propagaci cíleně zkreslených tvrzení. Nechci nikoho hanit, ale je dobré si uvědomit, že jeho doporučení nelze vytrhnout z kontextu celé myšlenky. A pochopit, že on jako každý jiný odborník dává doporučení především individuálně. To, že doporučí konzumaci ořechů a masa před tréninkem neznamená, musíte jíst maso a ořechy. Sami díky videu posuďte, jak na Vás tento muž působí. Já musím uznat, že mě si naprosto získal svým neuvěřitelným charizmatem, pocházející nejspíše z jeho indiánských předků. A musel jsem celkově přehodnotit postoj k němu. Dříve jsem hltal práce Billa Campbela, Jima Stoppanniho, Johna Parrillo, nebo Chrise Aceto a dnes si k těmto odborníkům přidám jméno Charles R. Poliquin.

A co závěrem? Můžete se těšit na červen. Proč? Protože Sensei nám slíbil, že v červnu nám rád odpoví na další otázky, a to při příležitosti jeho dalšího semináře.

Rozhovor