Známý i neznámý arginin

Autor Pavel Samek

Známý i neznámý arginin

Arginin se řadí mezi aminokyseliny, které mají velmi významný vztah k budování nové svalové hmoty. Mnoha špičkovými trenéry je považován (především v kombinaci s L – GLUTAMINEM) za zcela základní doplněk výživy. Spousta vynikajících fyziologů z oblasti sportu řadí suplementaci argininem na důležitější místo, než použití populárních BCAA.  U nás je tato bezpochyby účinná látka poměrně opomíjena. Využívá se pouze u před-tréninkových produktů na podporu prokrvení. O ostatních zajímavých funkcích argininu se moc nemluví.

Arginin patři mezi semi esenciální aminokyseliny, což v praxi znamená, že je v určitých situacích pro náš organismus nezbytný, čili esenciální. Jedná se především o sportovce, malé děti a starší osoby - zde mluvíme doslova o omlazujících účincích. Arginin se stává rovněž esenciální aminokyselinou při úrazových stavech a výrazně pomáhá regeneraci šlach a úponů přetěžovaných sportem. V klinické medicíně, traumatologii a onkologii se podávají jako první tekutá výživa (známé "kapačky") aminokyseliny glutamin a arginin. Arginin se zde vyskytuje v dávce cca 10g/den.

Proč užívat arginin:

  • Energie - Arginin je nezbytný k vytváření sloučenin nutných pro tvorbu energie ve svalech včetně kreatin fosfátu.
  • Imunitní systém - Arginin chrání brzlík (thymus - hlavní imunitní žlázu) před věkovou involucí. Též stimuluje aktivitu T-lymfocytů (bílé krvinky).
  • Růst a regenerace - Arginin je důležitý pro transport a uchovávání dusíku ve svalové tkáni. Studie též poukazují, že může zvyšovat produkci růstového hormonu (množství požadovaného argininu pro tvorbu růstového hormonu se však u jednotlivců liší).
  • Játra - Amoniak (čpavek), hlavní jaterní toxin, je pomocí argininu přeměňován na močovinu.
  • Šlachy - Výzkumy prokázaly, že dodávání argininu zvyšuje syntézu kolagenu a urychluje hojení tkání po operacích.
  • Plodnost - Arginin zvyšuje počet i pohyblivost spermií.
  • Sexuální funkce - Dodávání argininu může zvýšit množství oxidu dusičného - látky, podporující erekci penisu.

Zajímavé funkce argininu pro sportovce

Tato ojedinělá a v organismu nenahraditelná aminokyselina zodpovídá za přenos oxidu dusíku a za přímé vylučování růstového hormonu (GH - z angl. Growth Hormon).

Oxid dusnatý se v lidském těle primárně vytváří právě z argininu - dostatečné množství oxidu dusnatého zlepšuje průchodnosti cév, čehož využijete zejména při silovém tréninku. Užíváním před tréninkem zajistíte optimální zásobení svalů živinami. Užitím argininu po tréninku, zde nejlépe ve formě A-AKG, který se chová jako keto kyselina, urychlíte start proteosyntézy a efektivněji zastavíte katabolismus.

Mezi další efekty této aminokyseliny se řadí její vliv na sekreci (vyplavení) celého spektra hormonů, z nichž nejvýznamnější jsou protichůdně působící glukagon a insulin. Pro silové sportovce nejzajímavějším je však již zmíněný růstový hormon. Růstový hormon podporuje nárůst čisté svalové hmoty, bez nežádoucího efektu nabývání na tukové hmotě.

Arginin dále urychluje obnovu svalových buněk, je nutný pro zvýšení syntézy bílkovin  (proteosyntéza), a to buď prostřednictvím růstového hormonu, nebo vyšším přívodem živin do svalové tkáně.

Prostřednictvím oxidů dusíku přenáší nervové vzruchy v mozku (neurotransmiter) a reguluje tak např. činnost trávicího traktu, koordinaci pohybů a dlouhodobou paměť. Stimulace produkce oxidu dusnatého a růstového hormonu má také antioxidační potenciál, zabraňuje nepříznivým účinkům volných radikálů.

Jak vidíte, arginin je doslova zázračnou aminokyselinou. Není náhodou, že za výzkum jejího působení získal Dr. Louis J. Ignarro Nobelovu cenu za medicínu.

Rozhodně byste neměli na arginin zapomínat. Jeho vliv na podporu růstu svalů, napumpovanosti, podpory regenerace a zlepšení výkonu je podpořen mnoha studiemi i praxí.

Jak jej užívat?

  • Pokud chcete použít arginin po výkonu, zvolte AAKG, který se chová jako ketokyselina a ještě více tak prohloubí proteosyntézu a zastaví katabolismus. Po výkonu můžete také využít kombinace s glutaminem.
  • Před tréninkem je vhodná kombinace s jeho synergistou Citrulin Malátem, kde podpoří optimální zásobení svalů krví.
  • Pro podporu spalování tuku se používá dávka 5-10g na noc. Opět je vhodná kombinace s glutaminem, případně i ornitinem.