Zpověď Moniky Melčákové

Autor Barča Havlová

Zpověď Moniky Melčákové

Po týdnu jsme tu s dalším rozhovorem, tentokrát jsme pro Vás vyzpovídali krásnou závodnici bikini fitness Moniku Melčákovou. Minulý týden Monča vyhrála hned tři kategorie na Natural Cupu. Zajímají Vás její dojmy, jak výhru slavila nebo třeba jak probíhala příprava? Pak čtěte dál!

Jako tradičně Tě na úvod, Mončo, poprosím, aby ses našim čtenářům představila.

Ahoj, jmenuji se Monika Melčáková. Pocházím z malé vesničky nedaleko Mladé Boleslavi, ale momentálně žiji v Praze. Zatím stále studuji na UK Fakultu tělesné výchovy. Sportu se věnuji už od malička. Asi 9 let jsem závodně tančila Latinsko-americké tance. Teď už třetím rokem soutěžím v naturální kulturistice v kategorii Bikini fitness.

Jak ses dostala k posilování a kdy jsi začala pomýšlet na závodní kariéru?

K posilování jsem se dostala přes maturitní práci na téma Správná výživa a sport. Chtěla jsem se naučit správně cvičit a jíst, a proto jsem si našla osobního trenéra. Po pár trénincích mě seznámil s možností závodění v Bikini fitness. Nikdy před tím jsem o tom neslyšela a hned mě to zaujalo. Přišlo to i ve správnou dobu, jelikož jsem zrovna skončila s tancem a hledala jsem něco, čemu bych se mohla věnovat. Po půl roce cvičení jsem zkusila první soutěž a skončila jsem třetí. Od té doby jsem věděla, že se tomu chci věnovat i dál.

Minulý víkend jsi zářila na Natural Cupu, doslova jsi vyhrála všechno, co se dalo... Popiš nám svoje pocity a dojmy z celé soutěže.

Soutěž měla skvělou organizaci a vysokou úroveň závodníků. Při prvním vyhlašování v kategorii juniorek se mi klepala kolena a bušilo mi srdce, když jsem vyhrála, byl to neskutečný pocit radosti a zároveň úlevy, ale hned na to mě čekala další kategorie. Nestačila jsem si ani oddychnout a nervozita přišla znova a možná i o něco více. Věděla jsem, že konkurence je velká a nesmím ani trochu polevit v soustředění. Měla jsem na paměti, že už jedno vítězství mám a že se můžu trochu uvolnit, ale stejně to vůbec nešlo. U vyhlašování 1. a 2. místa jsem tajila dech a chtěla mít tu nervozitu za sebou. Pak už jen přišla euforie z vítězství, které za to odříkání v dietě stálo. Kategorie absolutních vítězů byla pro mě něco nového. To jsem brala jako bonus. Užívala jsem si, že můžu být mezi nejlepšími a nestarala se o to, jak to dopadne. Pocit, který jsem měla z vítězství v téhle kategorii, vlastně nejde ani popsat.

Jak probíhaly oslavy tří zlatých medailí?

Samozřejmě jídlem.  (smích)

Jaký byl Tvůj režim, co se týče přípravy – dieta, tréninky?

Dietu jsem začínala asi měsíc a půl před soutěží snížením příjmu sacharidů. Vždy zhubnu cca 2-3 kg a váhu si snažím udržet. Týden před soutěží mám jídlo přesně vymezené. Důležitou roli hraje také příjem vody a soli. Stejně podrobně jako dietu řeším i tréninky. Mimo soutěžní období trénuji sama, ale před soutěžemi, kdy dochází energie, potřebuji v tréninku pomoc od trenéra.

Pomáhá Ti někdo s přípravou?

S tréninky mi pomáhá můj trenér Ladislav Jenšík a stravu si upravuji sama, podle toho, jak se zrovna cítím a co je v dané chvíli potřeba.

Kdo, nebo co je tvojí největší motivací?

Největší motivací je pro mě asi moje představa o tom, jak bych chtěla vypadat. To mě nejvíc žene dopředu, abych na sobě stále pracovala.

Jak často cvičíš?

Cvičím téměř každý den. Většinou v posilovně podle schématu 3+1. Ale k posilování mám tréninky i v rámci školy ze všech možných sportů a k tomu i hodně běhám.

Máš nějakou oblíbenou partii a jaké metody využíváš při jejím tréninku?

Nejraději cvičím nohy. Trénuji v supersetech a snažím se do tréninku zařazovat atletické prvky.

Jaký produkt z našeho sortimentu máš nejraději?

BCAA zelené jablko a CFM Latté Machiato.

Jaké máš aktuálně plány?

Aktuálně se připravuji na Mistrovství Evropy na Slovensku, kde se budu snažit obhájit loňské 1.místo, a hned druhý den odlétám soutěžit na Bali.

Děkuji za rozhovor, přeji Ti za celý náš tým co nejvíc štěstí a dalších úspěchů v soutěžení a doufáme, že ještě rozšíříš naší týmovou „vitrínku“ s medailemi! Chtěla bys ještě něco na závěr dodat?

Ráda bych poděkovala týmu Prom-IN za celkovou podporu, které si vážím. Samozřejmě také svojí rodině a svým blízkým.

Monika Melčáková       Monika Melčáková